AM-KÖRKORTET STEG FÖR STEG

  • 1. Ansök om körkortstillstånd

    Du ansöker enklast på transportstyrelsen med bank-id.

  • 2. Syntest

    Boka en tid med oss eller hos din lokala optiker.

  • 3. Utbildning

    Du behöver genomföra en kurs hos en godkänd utbildare. Minst 12 timmar är transportstyrelsens krav. Vår kurs är 15 timmar. Allt du behöver ingår.

  • 4. Kunskapsprov

    Kunskapsprovet genomförs hos trafikverket. Vi bokar gärna det åt er och lägger upp en plan för att aspiranten ska klara kunskapsprovet på första försöket. Det går även att boka provet själv på Trafikverket. Meddela oss då vi önskar följa upp våra studenter och skolans resultat.

  • 5. Lägg till mer utbildning

    Känner du att du vill öva mer? Bli tekniskt duktigt på manövrera din mopedbil, lär dig växla, öva med din traktor, STUDERA privatteori med en lärare. Vi har pedagoger, fordon och manöverplan.

  • 6. Nå ditt mål och fira dagen!

    Börja med att anmäla dig till Svensk Trafikutbildning så löser vi resten tillsammans

  • Våra kurser består av ett flertal (4) teoritillfällen varvade med praktiktillfällen.

    Teori sker online på ZOOM, du sitter alltså i lugn och ro och medverkar där du finner studiero.

    Vi slipper onödiga transporter och DU slipper korvstoppning.

    KRAV ATT DU HAR DATOR MED KAMERA ANNARS KAN DU INTE DELTA. Tyvärr fungerar det inte med mobiltelefon med liten skärm.

    Vid praktiktillfällena använder vi transporttiden till att prata trafik. Vi hämtar/lämnar på de flesta orterna på norra sidan av Stockholm (Täby, Vaxholm, Österåker, Danderyd, Vallentuna, Sollentuna).

    Ingår:

    • E-bok inkl övningar och test online. 3 mån

    • Lån av moped & skyddsutrustning under alla moment

    Krav på deltagare:

    • Körkortstillstånd minst 14 år och 9 månader.

    • Svensktalande.

    • Enhet med internetuppkoppling.

  • Ja, vi använder STR:S material, körkortsboken, den ingår i 3 månader. I appen Körkortsboken finns allt du behöver för att kunna bli en trafiksäker och miljömedveten förare.

    Vi varvar fakta och teori med bilder och illustrationer för att du enkelt ska se och förstå det du läser. Du kan också välja själv hur du vill plugga – genom att läsa, öva eller svara på frågor.

    Till varje kapitel finns det olika övningar, filmer och frågor där du kan välja fritt vilken del du vill börja med. Allt eftersom du förvärvar ny kunskap så kan du följa din utveckling under delen “framsteg”.

    I appen kan du också sätta ihop egna test av de delar du vill testa dig på, eller låta systemet slumpa frågor för att likna Trafikverkets prov.

    Det finns dessutom ett ”bonusmaterial” för dig som ska köra A-traktor.

    Det finns ljudstöd som du enkelt aktiverar för att få de olika delarna upplästa, så att du kan lyssna på körkortsteorin och svara på frågorna.

  • Våra kurser består av ett flertal teoritillfällen varvade med praktiktillfällen. Oavsett om du ska köra mopedbil eller 2-hjulig moped är det samma grundutbildning MEN du kan faktiskt göra kursen med en MOPEDBIL! Då behöver du ringa transportstyrelsen och be om att du vill vill ha villkorskod 47 på ditt körkortstillstånd. Alternativt när du ansöker om tillståndet lämna ett meddelande under övriga upplysningar i deklarationen!

    Vi bygger sedan på med fordonskunskap, medvetenhet och manövrering för mopedbil där vi utgår från statistiken som visar vad mopedbilsförare har för problem.

    Idag är den i särklass största skadan parkeringsskador. Körning i trafik är snarlik med 2-hjulig moped med skillnaden för acceleration, storlek och vinklar.

    Väljer du att köra med 2-hjul kan vi EFTER godkänt förarprov möjlighet att välja till fler tillfällen i trafik.

  • Mopedbilar bör ses som en moped med ett skal på.

    Folksams statistik på reglerade skador där minst en mopedbil har varit inblandad visar att i olyckor där:

    • Ett ett fordon har varit parkerat är mopedbilen vållande i 50% av olyckorna.

    • I upphinnande olyckor är mopedbilen vållande i 70% av olyckorna.

    • I olyckor med korsande trafik är mopedbilen vållande i 50% av olyckorna.

    • Den i särklass vanligaste olyckan är att mopedbilen voltar.

    • Mopedbilar har överlag låg krocksäkerhet, de flesta märken förutom AIXAM har inga olyckshindrande system – antisladd, autobroms, ABS, svag hjulinfästningar,instabil vid inbromsning/undanmanöver.

    • Pågrund av den låga totalvikten (425 kg) måste tillverkarna prioritera bort säkrare karosser och krockkuddar.

    • Dieselmotorerna har en hög verkningsgrad och avger lite värme vilket innebär att om du saknar motorvärmare är det lätt att frysa vintertid.

    Mopedbilen är dock ett säkrare alternativ än en tvåhjulig moped sett till statistiken dock bör man se en mopedbil som en moped med väderskydd!

  • Ladda ner körkortsboken som app eller surfa till korkortsboken.se

  • Surfa in på www.stroptima.se

  • Vi skickar faktura efter genomförd kurs alternativt inne på elevcentralen!

  • Huvudet på rätt plats. Resten har vi!

  • Vi har ingen uppkörning, det är en utbildning

  • Alla medarbetare är mycket medvetna om att utbildningen ska tillfredsställa och helst överträffa ditt behov och förväntningar. Som pedagoger garanterar vi dig att alltid vara uppdaterade inom pedagogik och körteknik. Vi vill att du ska känna dig trygg, säker och avslappnad med oss, det är då vi får ut det bästa resultatet! #gördufelmedflit

  • Vi har differentierad prissättning beroende på vilka tider du har praktik.

    Priset kan hamna på: 4

    • 4649:- (all praktik på vardagar dagtid)

    • 5649:- (blandat)

    • 5999:- (blandat)

    • 6999:- (all praktik kväll/helg)

    • Vår teori sker online på zoom.

    • Vår manöverbana för praktiken finns vid Gillingebanan

    • Vi hämtar och lämnar elever som bor i norrort!

VÅRA MOPEDER

NIU M1/MQI+

Motsvarigheten till Tesla i mopedvärlden. Med sin design och smarta funktioner, LCD-upplyst instrumentbräda (syns i kraftigt solljus), lättåtkomliga kontroller (enkelt för nybörjare), smarta funktioner (sjävavstängande blinkers, farthållare) och låga vikt/sitthöjd är NIU MQi+ en moped för den medvetne eleven

Den är tyst, klimatsmat, lättkörd och kräver minimalt med service, kort och gott, ett lättkört fordon som hjälper dig att fokusera på trafiken och inte mopeden! Vi har kört denna modell sedan 2018.

VILKA FORDON FÅR JAG KÖRA MED MITT AM-KORT

Moped Klass 1

En fyrhjulig moped med karosseri. Även kallad för “mopedbil”.

Moped Klass 1 & Klass 2

En tvåhjulg moped. Klass 1 45 km/h och Klass 2 25 km/h

Traktor A

A- traktor eller EPA som många felaktigt benämner dessa fordon. 30 Km/h. En traktor A framföras i 40 km/h och ska inte förväxlas med en A-traktor.

Motorredskap klass 2

Motorredskap klass II är konstruerat för en hastighet av högst 30 kilometer i timmen. Det ska också vara utrustat med en särskild skylt för långsamtgående fordon (LGF-skylt).

AM - MOPEDKÖRKORT

  • Din tid & energi + vi står för resterande del = körkort

    Engagemang:

    Vi älskar det vi sysslar med och det ger i sin tur nöjda kunder. Dessutom har vi det kul på vägen. Det hänger ihop!

    Kunskap:

    Vi pedagoger uppdaterar oss alltid inom pedagogik och körteknik. Vi vill att du ska känna dig trygg, säker och avslappnad med oss, det är då vi får ut de bästa utbildningsresultaten!

    Trygghet:

    Vårt mål är utbilda säkra och trygga trafikanter. För att uppnå målet behöver vi skapa en trygg miljö för att din inlärning ska vara effektiv. Du kan känna dig trygg med oss.

    I priset ingår allt du behöver för att utföra din utbildning.

  • Vår pedagogik - så här jobbar vi

    Vi lärare utbildar dig till att bli en tänkande och säker mopedförare. Efter körkortet kommer du ha verktyg för att kunna fortsätta träna. Vi tränar inte för provet, vi tränar för att vara en säker och medvten trafikant. Är du det klarar du provet.

    Våra utbildningar bygger på moderna pegagogiska metoder där vi lär oss av varandra.

    Teknikträning på manöverplan har du ett eget fordon.

    Taktikträning i trafik är du lärare och elev 50% av tiden. Vi är alltid två elever och en instruktör.

    Vill du vara själv med av oss instruktörer bokar du en PT-lektion, givetvis till en högre kostnad.

  • STU - Svensk Trafikutbildning

    Vi har upphämtningställen runt om i Stockholm. Våra teoritillfällen sker online vilket innebär att du inte behöver skjutsa din ungdom till oss, de sitter på egen kammare och studerar. Vår manöverbana är belägen ute på Gillinge 55 och våra allmäna kommunikationer ligger precis runt knuten. Hit kommer ni egntligen aldrig för vi tar hand om era ungdomar lokalt, vi hämtar de på våra mötesplatser i Täby, Sollentuna, Djursholm, Vallentuna, Åkersberga och Lidingö Hos oss finns det inga transportssträckor, lärandet börjar direkt. Du får dessutom tillgång till vår sköna lounge där du alltid kan ladda upp inför och efter.

Vad är en moped?

Grundläggande kunskap (Lag 2001:559):

En moped är ett motorfordon som är konstruerat för en hastighet av högst 45 kilometer i timmen[..] och som har:

1. TVÅ hjul samt en nettoeffekt som  inte överstiger 4 kilowatt  ELLER

2. TRE hjul och en vikt i körklart  skick av högst 270 kilogram samt en nettoeffekt som inte överstiger 4 kilowatt ELLER

3. FYRA hjul och en vikt i körklart skick av högst 425 kilogram samt en nettoeffekt som inte överstiger 4  kilowatt ELLER

4. FYRA hjul, ett karosseri med högst tre dörrar och en vikt i körklart skick  av högst 425 kilogram samt en nettoeffekt som inte överstiger 6  kilowatt. 

Vid beräkningen av en mopeds vikt ska i fråga om ett eldrivet fordon batterierna inte räknas in. Mopeder delas in i klass I och klass II.

Moped klass I:   En moped som inte hör till klass II.

Vad är en traktor?

Grundläggande kunskap (Lag 2001:559):

Traktor är ett motordrivet fordon hjulaxlar som är inrättat huvudsakligen för att dra ett annat fordon eller ett arbetsredskap. En traktor får vara utrustad för transport av gods och för befordran av passagerare. Traktorer delas in i traktor a och traktor b enligt EU direktivet 167/2013. A-traktorn och EPA traktorn är svenska undantag från denna förordning och hamnar under Traktor A.